19 mei: meiboom klimmen

Op 19.mei vanaf 14.00 uur organiseren de landsjongeren van Mauterndorf een meiboom feest.

Het opstellen en beklimmen van de meiboom berust op een hele oude traditie. Vooral op het platte land van Oostenrijk en Duitsland tref je dit aan, maar terwijl zo een soort traditie ook in de Skandinavische landen voorkomt maar rond „midsommar“.

Deze zede bestond al in de middeleeuwen. Het houdt in, dat de meiboom (een versierde boomstam) op de 30e april wordt opgesteld op het dorpsplein. In vroegere tijden was het meiboom stelen in de nacht van 1 mei door vreemdelingen ook deel van de traditie. Om dit te voorkomen bewaakten de jonge mannen uit het dorp de hele nacht de boom. De dag erop, dus op 1 mei was er vroeger altijd een kerkelijke processie en erna een groot feest. Dit feest wordt tegenwoordig ook nog in bijna ieder klein dorpje op het platte lang gevierd. Jonge, ongehuwde mannen beklimmen de rond 25 meter hoge boomstam en moeten van de top een Breze (een soort broodje) afhalen.

Dit is altijd een gezellig feest, dus ga erheen als je de mogelijkheid hebt!

18.05.2013 om 19.00 uur Dämmerschoppen (feest met muziek)

19.05.2013 vanaf 10.00 uur Frühschoppen (feest met muziek)

en vanaf 14.00 uur meiboom klimmen

Waar? Op het plein voor de burcht van Mauterndorf.


Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.